luni, 21 martie 2016

Poveste talmudica

[...] Suntem învățați ca un cuptor făcut din țiglele legate intre ele cu nisip nu este supus regulilor purului și impurului. Aceasta este părerea lui Rabi Eliezer, numai ca ceilalți înțelepți gândeau contrariul. Rabi Eliezer a respins cu toate mijloacele posibile argumentele celorlalți rabini, dar ei nu au admis nici unul.
"Daca este scris ca hotărârea mea sa aibă câștig de cauza, fie ca acest roscov sa o dovedească", spune Rabi Eliezer. De îndată, roscovul, smuls din pământ, s-a deplasat cu o suta de stânjeni.
"Un roscov nu dovedește nimic", au spus ceilalti rabini.
"Fie ca acest izvor sa dovedească dreptatea mea", a spus Rabi Eliezer. Si de îndată apa a început sa curgă de la vale la deal.
"Un curs de apa nu dovedește nimic",au spus ceilalți rabini.
"Atunci o vor dovedi zidurile acestei case de învățătura!". Zidurile au început sa se încline si erau pe punctul de a se prăbuși când Rabi Iosua a strigat la ele:
"Daca discipolii Înțelepților se cearta, ce va privește pe voi?"
Zidurile nu s-au prăbușit, din respect pentru Rabi Iosua, dar nici nu s-au îndreptat la loc, din respect pentru Rabi Eliezer. Si asa au rămas până în ziua de azi. Atunci Rabi Eliezer le-a spus celorlalți Înțelepți:
"Daca e scris ca judecata mea sa aibă câștig de cauza, atunci cerurile vor hotărâ!". De îndată a răsunat o voce din cer care a spus:
"Ce va venit sa-l contestați pe Rabi Eliezer? Judecata lui domnește peste toate!" La aceste cuvinte, Rabi Iosua s-a ridicat in picioare si a strigat:
"Ea nu este in cer !"  [Deuteronomul, capitolul 30,12]
Ce a vrut sa spună cu asta ? "Ca Tora ne-a fost data pe muntele Sinai, explica Rabi Ieremie, si nu avem de ce sa tinem seama de o voce din ceruri!".
După aceasta ședință agitata a Academiei Talmudice, Rabi Natan s-a întâlnit cu profetul Elie si l-a întrebat ce făcea Dumnezeu în momentul în care se purta aceasta discuție. Răspunsul a fost:
" Dumnezeu zâmbea și zicea: copiii mei m-au învins și m-au făcut veșnic...."
Ce contează în aceasta poveste nu sunt purul și impurul, ci statutul adevărului. Poți sa-l simpatizezi pe Rabi Eliezer, dar el se înșală când se bate pentru Adevăr. Democrația, de exemplu, sau libertatea fiecăruia de a alege, acceptarea anumitor reguli și validarea provizorie a voturilor....
"Cea mai frumoasa istorie a lui Dumnezeu". Jean Bottero-asiriologul si Marc-Alain Quaknin-rabinul cu Joseph Moingt- iezuitul
[ Ma gândeam la implicațiile acelui Fiat lux pereat mundi din perspectiva noastră, a creștinilor]



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...