luni, 18 iulie 2016

Fericirea imediată.

"[...] Nimicirea credinței în ceruri nu are doar o importantă morală, ci și una politică. Masele nu mai vor să-și îndure creștinește mizeria pământească și jinduiesc după fericire pe pământ. Comunismul, o urmare naturală a acestei viziuni modificate despre lume, se răspândește în toată Germania [...]"


Heine - Briefe uber Deutschland

Negăsind fericirea pe pământ , aceasta fiindu-le refuzată de realități economice, mase vaste se întorc la prima opțiune. Si de aici apare extrema religioasă , în anumite cazuri. Strugurii sunt acrii și trebuiesc călcați în picioare. Dacă la sfârșitul sec. XIX Heinrich Heine identifica corect o tendință, astăzi constatăm revenirea primei opțiuni. Cea seculară. Frustrare și crimă. 

Fracturilor actuale trebuie nu doar să le găsim soluții rapide dar, probabil mult mai important, trebuie să le înțelegem cauza, dinamica și ritmul. Trista separare a politicului de înțelepciune a pus conducerea vremelnică într-o stare abulică în care se încearcă peticirea realității. Doar înțelegând în detaliu situațiile, cauzele și tendințele se pot elabora măsuri de remediere. Înțelegerea ca garant a supraviețuirii culturii și societății.   




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...