marți, 12 iulie 2016

Filtrând informatiile. Gandeste !

Avem o iresponsabilă indiferentă în fata informațiilor pe care le culegem, le acceptăm sau pe care le vizualizăm. Fie că este vorba de mediul online, de rețele sociale sau pur și simplu de canalele de mass-media tradiționale, avem o imensă indiferentă în fata unei agresiuni nevăzute. Asaltați de oroare, de insignifiant, de grotesc, burlesc sau imbecilitate, rămânem placizi neînțelegând faptul că orice informație, imagine, idee percepută este analizată de către mintea noastră. In mod conștient sau inconștient. Acolo, în mintea noastră aceste atacuri sunt analizate, contabilizate și uneori reușesc să ne modifice percepțiile ,în mod inconștient nouă. Ne expunem în mod direct unui atac dur care ne face să fim surprinși că știm cu cine s-a mai culcat Zăvoranu dar nu știm deciziile Uniunii Europene legate de soarta României. Informații excedentare, inutilizabile și între care ceea ce contează se pierde. Valuri de poze, filmări , interpretări care au reușit să ne desensibilizeze. Când a fost ultima dată când ai crezut că unui reporter/ jurnalist ii pasă de adevăr ? În mod conștient, când a fost ultima dată când ai putut spune : am încredere în informațiile primite prin canalele de mass-media ?
Pot să înțeleg că ai încredere într-un prieten pe Facebook ( apropo.. pe câți îi cunoști cu adevărat și în "viata reală" ? Există ei oare? Merită încrederea ta ca sursă de informații ? ) dar ai și încredere că deține informații coerente și a descoperit adevărul ? Este el oare un căutător de adevăr sau un colportor ( nevinovat) de falsuri ? Intoxicarea în valuri concentrice.
Și cu toate astea nu luăm atitudine....  
"Nu îți cer să gândești ca mine. Îți cer să Gândești." 

" Dacă cineva ar lăsa trupul tău în seama oricui i-ar ieși în cale, te-ai înfuria: nu te rușinezi însă că îți încredințezi tu însuti mintea oricui se nimerește, de ajunge să fie tulburată și confuză, dacă el te vatămă."
Epictet - Manualul
 Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...