joi, 21 noiembrie 2013

Condamnarea filosofiei ?

[...] Niciodata, atunci cand o natiune uzata isi simtea slabindu-i-se legaturile care-i uneau pe cetatenii sai, filosofia n-a izbutit sa-i stranga la un loc intr-un intreg pe cei razleti. De fiecare data cand vreun om s-a vazut ispitit sa se retraga la o parte si sa traga in jurul sau o bariere de izolare egoista, filosofia a fost intotdeauna gata sa-i adanceasca aceasta instrainare si sa-l distruga pe omul insingurat prin asemenea izolare. Filosofia este primejdioasa de indata ce nu se mai bucura de plenitudinea puterilor si drepturilor sale, si doar o desavarsita sanatate nationala ii asigura aceste drepturi - si inca lucrul nu este valabil pentru toate popoarele.

Nietzsche

Nu atat o condamnare a filosofiei ci o condamnare a jumatatilor de masura in practicarea ei si in intelegerea conceptelor filosofice de catre statul/poporul respectiv. Filosofia ca singura potenta in a asigura viitorul unei natiuni dar medicament periculos care se poate utiliza doar in cazuri clare.
Nimic mai primejdios pentru un stat sau pentru un individ decat "cochetarea" cu filosofia si cu trairea acesteia. Nu este recomandata pentru "izolare egoista", "natiuni uzate" sau insingurari. Filosofia ca arma suprema doar a statelor si indivizilor puternici, "desavarsiti".









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...