duminică, 17 noiembrie 2013

Scepticism european

Roata de rugaciune budhista.  
Mani-chos-'khor. Prescurtat Mani. Sau Roata lui Dharma.
Practic, niste cilindri avand o mantra inscriptionata pe ele. Budhistii cred ca prin rotirea acestor cilindri substituie rostirea unei rugaciuni. A unei sutra. Fapt de inteles daca nu o stii. Si mai ales daca nu stii sa citesti. OK, e greu sa inveti sa citesti dar "marea sutra" cuprinde ( in imensa majoritate a cazurilor) patru cuvinte :Om Mani Padme Hum, care de obicei se traduce prin: Om (te salut!), Mani (o giuvaer), Padme (in floare de lotus), Hum (te salut!).

Deci este imposibil sa le inveti. Sau pentru a atinge starea de liniste si a-ti restabili karma iti este greu sa rostesti sutra de mai sus. Efortul de a o repeta este prea mare. Deci scriem sutra pe un cilindru si il invartim. Spiritele vor fi incantate sa ne auda devotamentul. Sau sa auda un cilindru scartaind. Dar o putem face mai repede daca le alimentam miscarea dintr-o morisca de apa sau de vant. Religiozitatea maxima este atinsa mai nou daca ii punem un motoras electric. Sa ne imaginam ce zgomot cacofonic ar trebui sa le innebuneasca pe "marile spirite". In oglinda propun sa inregistram rugaciunile zilnice pe Mp3 playere si sa le punem pe auto-repeat.

Budhismul se dovedeste la o analiza mai atenta o simpla religie fara o adancime spirituala mai adanca decat o balta pe asfalt. Evidente simple promovate la rangul de filosofie si o pseudoprofunzime pe care noi, europenii, ne-o imaginam doar. Dornici de a gasi ceva acolo, ne amagim singuri.  Noi stim ca dincolo de cele mai avansate teorii si comcepte filosofice se regaseste simplitatea si ne-am autoamagit crezand ca religiile si filosofiile orientale au atins-o. Nu, ele nici macar nu au pornit la drum. Au ramas in faza de copilarie fiind astfel intepenite in logica si profunzimea gandirii unui copil de 5-6 ani.

Cautam in afara culturii noastre ceva ce se afla doar inlauntrul ei. Suntem prea grabiti a accepta orice este "din afara" intr-o goana de a ne renega potenta si puterea culturala evidenta.
Cultura europeana vs cultura orientala sau Beethoven vs maneaua indiana.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...