joi, 22 mai 2014

Problema arogantei. Noul Principe

La inceput de drum sfaturile prietenilor sunt ascultate cu atentie. Nu sunt consilieri ci prieteni pe care ii tii aproape. Motto-ul pare a fi : mai multe capete sunt mai inteligente decat unul singur.  Brain storming. Cooperare si cooperare.

Din aceste idei apare succesul. Omul urca pe scara sociala. Prietenii ramin si se transforma in consilieri, directori, parteneri de afaceri. Sunt mai multi cei care dau sfaturi dar sunt mai putini cei care sunt cu adevarat ascultati. Sunt cei care au demonstrat deja ca inteleg lumea, situatiile si au capacitatea de a sintetiza complexitatile dand (aproape) mereu solutia corecta. Omul urca vertiginos. Motto-ul pare a fi: calitatea sfaturilor si nu cantitatea acestora. Sinteze de situatii si note informative.

Succesul apare si luminile rampei sa aprind. Precum fluturii de noapte apar lingusitorii si manipulatorii. Sfaturile lor sunt mereu in acord cu liderul. Sfaturile lor sunt in realitate doar gandurile si dorintele lui exprimate si laudate ca geniale. Nu in acelasi spectru sunt si vechii prieteni. Ei par deja disonanti. Critica, arata numai pericole, gasesc manipulari, cer prudenta si se opun. Liderul adevarat ( dar nu despre el vorbim aici) ii asculta. Liderul uzual ii indeparteaza. Negativitatea lor il deranjeaza. Greselile pe care le face din aroganta trebuiesc ascunse nu analizate. Trebuiesc definite ca abilitate. Liderul isi schimba cercul de inteligenta. Succese pe termen scurt si recompense imediate apar , satisfactia pare garantata si pericolele par minore in fata noii puteri a liderului. Vorbe la un cognac si un trabuc.

Luat prizonier de creatorii unei realitati perfecte care nu exista, liderul incepe sa faca greseli. Crede ca si le permite. Pe multe nici macar nu le vede, ii sunt ascunse in atacuri ale invidiosilor. Liderul devine marioneta aroganta a unor manipulatori fara scrupule care ii modifica realitatea in sprijinul propriilor interese. Luam decizii pe baza realitatilor ce ne sunt prezentate. Realitatea este insa greu de prezentat in mod obiectiv ( exista, in general, trei realitati: a mea, a ta si Realitatea). Mai ales cand cei care ti-o prezinta nu doresc asta.

Liderul se prabuseste. Se gaseste singur. Tradat. Uneori chiar denuntat de parazitii succesului care s-au mutat insa pe o noua victima. Realitatea il loveste, dura, clara si uneori penala. Dosare si avocati neputinciosi.

Prea tarziu. Game over.

Update 1: un link interesant Cine este Niccolo Machiavelli


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...