miercuri, 14 mai 2014

Tap ispasitor

Folosim expresia cu totii. Etimologic insa...

Expresia provine dintr-un ritual antic prin care pacatele unei comunitati sau ale unui individ erau "transferate" catre un animal ( in speta un tap) care apoi era gonit in desert ( sau sacrificat) scapand astfel comunitatea de pacate. Ce usor...

Probabil prima atestare a unui astfel de ritual se regaseste in textele arhivelor siriene de la Ebla ( sec. 24 i.E.N). Purificarea era facuta inaintea casatoriei regelui. O capra era imbracata festiv si apoi izgonita in desertul lui "Alini". Ritualul avea o intindere mai mare, acoperind intregul Orient Mijlociu.

In Grecia antica "tapul ispasitor" era un handicapat, un cersetor sau un criminal. Acesta era alungat din cetate ca raspuns la o serie de dezastre sau crize. Alte texte mentioneaza insa omorarea acestora. Ambele variante par realiste mai ales ca in traditia iudaica tapul ispasitor era omorat ( aruncat de pe stanci in prapastie) ca sa previna intoarcerea lui in cetate.

Tapul ispasitor apare insa si in Biblie ( Levetic 16). Ritualul din Ziua anuala a ispasirii (Yom Kipur) implica doi tapi : tragerea la sorti alegea care din ei va fi sacrificat ca jertfa pentru pacat si care va prelua toate pacatele asupra sa si va fi alungat.

Acum stii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...