luni, 8 decembrie 2014

Companie proasta ( republicare)

Atat de multa lume plange pe Internet ( adica pe Facebook) de singuratate incat imi aduc aminte de vorbele lui Sartre : Daca te simti singur cand esti singur esti o companie proasta.


Jean-Paul Charles Aymard Sartre (21.06.1905 – 15.04.1980) a fost un filozof francez ( existentialist). S-a mai jucat ( cu succes) cu viata in postura de nuvelist, scenograf, activist politic ( aici fara succes, chiar un pic tembel), biograf si critic literar. O reminiscenta a spiritului enciclopedist francez (care nu a murit si sper sa n-o faca).  Cand a fost tembel a fost marxist. Distractiv a fost refuzul lui de a primi premiul Nobel in 1964 motivand ca "un scriitor nu ar trebui sa isi permita sa fie transformat intr-o institutie".  Distractiv sau nu, pe asta a furat-o de la Emil Cioran care a refuzat ( cu o singura exceptie, primul premiu ) toate premiile si onorurile.

Sartre a mai fost simpatic cand a afirmat :


Când Dumnezeu tace, poate fi făcut să spună orice. / Le Diable et le bon die
Omul e o pasiune inutilă. / L'Être et le néant
Dumnezeu e singurătatea oamenilor. / Le Diable et le bon dieu
Nu ești un om atâta vreme cât n-ai găsit ceva pentru care ai accepta să mori. / L'Âge de la raison
Un copil, acest monstru pe care adulții îl fabrică din regretele lor. / Les Mots
A fi mort înseamnă a ajunge prada celor vii. / L'Être et le néant
Omul nu e nimic altceva decât ceea ce face din el. / L'Existentialisme est un humanisme

Legat de ziua de azi, atentie la ora trei caci Sartre spunea: La ora trei este intotdeuna prea tarziu sau prea devreme pentru orice ti-ai propus sa faci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...