marți, 16 decembrie 2014

"Fiat justitia, et pereat mundus" (rep.)

Sa se faca dreptate chiar de ar pieri lumea. 
A fost motto-ul lui Ferdinand I, Imparat al Imperiului (Sfant) Roman probabil preluat din cartea lui  Johannes Manlius - Loci Communes (1563). Copiata/plagiata probabil din "Fiat justitia ruat caelum" ( Sa se faca dreptate chiar de s-ar prabusi cerul ) regasita la comediantul Romei antice  Publius Terentius Afer (195/185–159 E.N.). 
Terentius probabil a copiat-o de la Seneca. In cartea De Ira ( Despre Furie, Cartea I, Capitoul XVIII) Seneca povesteste cum guvernatorul roman Gnaeus Piso s-a infuriat cand un soldat s-a intors dintr-o permisie fara prietenul sau cu care plecase , suspectandu-l pe acesta ca l-ar fi asasinat. Judecata sumara, nervi multi si imediat condamnare la moarte. A se pune in aplicare imediat. In timp ce condamnatul isi pune capul sub sabia calaului, disparutul apare. Intarziase. Centurionul opreste executia dar apare guvernatorul care ordona continuarea executiei deoarece un verdict fusese deja dat. Justitia isi spusese cuvantul. Mai mult, a ordonat si executarea centurionului care a oprit initial executia deoarece nu a dus la implinire ordinele date. Ca sa fie insa satisfacut a ordonat si omorarea intarziatului deoarece actiunile lui au dus la omorarea a doi oameni nevinovati. Si atunci a simtit Guvernatorul ca s-a facut dreptate.


Cam cum gandeste si actioneaza DNA-ul astazi. Aripa Macovei cel putin...

Oare de cite ori pe zi aceeasi mentalitate absurda condamna oameni nevinovati in apararea unei justitii intangibile. Cel putin ii acuza, ii distruge social si politic ca apoi sa o lase balta.
Justitia este legata la ochi... nu-i asa ?

Oare i-am facut dreptate lui Seneca chiar daca v-am plictisit/ amuzat ?  Probabil insa de aici expresia populara romana: Facerea de bine... 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...