sâmbătă, 2 martie 2013

Magarii, caii, generalii si politicienii.

 


Antistene a fost , in ciuda ignorantei generale, fondatorul Cinismului. Numele provine de la numele scolii fondate de el - Cynosargus/ Caine sprinten - probabil in amintirea "Cainelui Diogene". Elev al lui Socrate i-a continuat acestuia ideile filozofice alaturi de scolile cirenaince, megarice si eritreice. Nu si de Platon. Cu el am eu ceva. Explic alta data ce. 
Ca majoritatea imensa majoritate a filozofilor antici avea un foarte dezvoltat simt al umorului. Simt care s-a atrofiat de-a lungul timpului disparand complet in zilele noastre. Ati mai auzit voi un filozof contemporan sa glumeasca ? aa...eu da. Alta data va zic despre cine e vorba. 

La o adunare a Cetatii ( cum care cetate? exista una singura scrisa cu majuscule in filozofie-Atena) a cerut ca printr-un decret ( azi s-ar numi Hotarare de Guvern cred ) magarii sa fie numiti cai. Cand i s-a cerut sa explice a replicat :
- Oare nu prin vot ii numiti voi generali pe cei mai grei de cap ? 

Tot legat de politica Antistene spunea ca lingusitorii sunt mai ai decat corbii deaoarece ei devoreaza fiinte vii neasteptand sa moara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...