vineri, 1 martie 2013
Shut the f*** up !
"Avem doua urechi si o singura gura deci ar trebui sa ascultam mai mult decat vorbim". Zeno din Citium ( via Diogene Laertius).
Dar a asculta a devenit o adevarata arta. As identifica sase moduri (defectuoase) in care ascultam (sau nu) :
A) Filtrand. Ascultam aparent atenti dar auzim doar partile care ne intereseaza. Filtram ignorand tot ce nu ne intereseaza (aparent) sau nu corespunde concluziilor noastre (deja trase)
B) Visand. Ascultam visand la altceva pina cand o anumite asociere de cuvinte sau imagini puternice ( din discursul celui pe care ar trebui sa il ascultam) de atrag atentia si atunci "sarim" in discutie.
C) Deraiere. Schimbam subiectul sau perspectiva Inainte ca partenerul sa isi termine discursul. Extrem de neplacut si deranjant pentru partenerul de discutie.
D) Presupuneri. Deoarece nu am ascultat cu adevarat sau nu ne convine ce am auzit incepem sa reinterpretam sau sa explicam ce a "dorit" partenerul sa spuna. Ii "citim" gandurile si deraiem in zona dorita de noi uneori chiar convingandu-l ca asta a vrut si el sa spuna. Wrong.
E) Indiferenta. Sunt de acord cu tot ce spui caci nu ma intereseaza deloc subiectul si/sau discutia.
F) GOD. Refuzam orice comentariu, critica sau modificare a ceea ce am spus. Nimic nu se poate adauga la ceea ce am decretat si oricum discutia am initiat-o de dragul unei false democratii. Monolog vs Dialog.
G) Ante-pronuntare.Nici nu a inceput bine sa vorbeasca partenerul dar deja stii ca nu are dreptate. Sau are 100% dreptate.
H) Grabitii. Nici nu apuca sa isi prezinte o idee ca deja intervii si o combati. La un moment dat se va resemna si va tacea iar tu nu ai auzit chiar nimic din ce avea de spus. Desigur ele se pot combina cate 2 sau cate 3.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Unind puncte pe hârtia memoriei.
Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...
-
Unirea de la 1859 – temeiul solid al României moderne Unirea Moldovei și Țării Românești în 1859 a fost un act fundamental pentru constru...
-
Acum 565 de ani, în data de 29.mai.1453, Constantinopolul, capitala Imperiului Bizantin, a fost cucerită de către otomani. Pană în anul 1922...
-
Prea des, atât în discursul public oral ( în general televizat c ă ci prostia nu se poate manifesta plenar "decât pe sticl ă ")...
Multumesc1Atit de des ma surprind facind greselile astea...
RăspundețiȘtergereBucuros sa fiu in ajutorul tacerilor viitoare
RăspundețiȘtergere