duminică, 10 martie 2013

Despotismul luminat

Azi as putea afirma citandu-l pe Helvetius :

"Patria mea a cunoscut in cele din urma jugul despotismului" .


"Ce este despotismul? Orice putere dezinteresata de binele public si de interesul general, in Divanul oriental sau sub marele baldachin al tronului de la Versailles; orice practica politica ce a abolit distinctia dintre drept si nedrept, capriciu personal si lege generala; orice regim care interzice libertate cuvantului, a exprimarii, a publicarii; orice guvern care controleaza emiterea, difuzarea si circulatia ideilor; orice administratie care concentreaza avutiile in mainile unui grup restrans; regele, curtea sa, curtenii, favoritii, metresele, sprijinitorii lui politici."

Idei clare exprimate acum peste 300 de ani de unul dintre cei mai mari filosofi -necunoscuti si atat de frumos comentate de Michel Onfray ( "O Contraistorie a filosofiei- Extremistii luminilor").
Istoria este repetitiva si din pacate liderii sunt la fel de iliterati si semidocti atunci si acum... altfel ar fi putut intelege cursul istoriei, pericolele si tenatiile puterii.

Astazi ca si ieri puterea politica isi pierde coerenta si cade in mrejele despotismului, luminat sau nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...