joi, 14 martie 2013

Mesaj papal...

" Ilustrulul Herr Adolf Hitler, Fuhrer si Cancelar al Reichului german !
Aflandu-ne la inceputul pontificatului Nostru, dorim sa va asiguram ca raminem devotati bunastarii spirituale a poporului german aflat sub conducerea dumneavoastra. In decursul multilor ani pe care I-am petrecut in Germania, am facut tot ceea ce Ne-a stat in putere pentru a stabili relatii de armonie intre Biserica si stat. Acum, cand responsabilitatile functiei de pastorire pe care o ocupam Ne ofera posibilitati sporite, Ne rugam cu si mai multa ardoare sa putem atinge acest obiectiv. Fie ca prosperitatea poporului german si progresul sau in toate domeniile sa se vada, cu ajutorul lui Dumnezeu, pe deplin indeplinite!
"

Mesajul papei Pius al XII-lea catre Hitler la patru zile dupa investirea in functia de papa - 1939. Probleme:
1)Papa se considera reprezentantul direct al lui Dumnezeu pe pamant. Deci Dumnezeu l-a sustinut pe Hitler ? Daca da, de ce a pierdut acesta razboiul ? S-a razgandit ? Daca nu l-a sustinut atunci papa nu este reprezentantul lui pe Pamant ? 
2)Ar fi util oare ca papalitatea sa isi ceara scuze pentru aceste declaratii si pentru sustinerea nazismului atat inainte de razboi cat si in timpul acestuia ?
3)Poate ar fi utile si denuntarile publice ale acordurilor cu Mussolini prin care acesta recunoastea catolicisml ca singura religie legala in Italia ?
4)Si daca ne cerem scuze recunoastem si imensele eforturi de a salva nazistii dupa razboi ? Ca doar deja istoria stie cine i-a dus in America de Sud.

PS: Noul papa speram sa aiba un fler mai bun pentru aliante si pentru (ne)implicarea in politica. Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Unind puncte pe hârtia memoriei.

  Când ești in zona Varna este recomandabil sa vizitezi Balcicul. Un motiv ar fi ca in zona nu ai multe locuri demne de vizita (in afara ora...